Kotły z podajnikiem

Paź 22, 2016 // By:Piotr // No Comment

Kupowanie kotła z podajnikiem często kojarzy się z lenistwem tego, kto go kupuje. Jest to odrobinę jednostronne myślenie, warto na sprawę spojrzeć także pod względem praktycznym. W piecach, które nie mają podajnika zapas paliwa wystarcza na kilka godzin, podczas gdy w piecach z podajnikami możemy palić nawet kilkanaście godzin bez przerwy. To właśnie dlatego kotły podajnikowe cieszą się coraz większą popularnością i są coraz częściej produkowane.

Rodzaje kotłów

Największą popularnością cieszą się obecnie kotły retortowe z podajnikiem ślimakowym i zasobnikiem paliwa, do którego wsypujemy ekogroszek. Wystarczy to nawet na kilka dni palenia pod rząd. Takie kotły nie tylko mają większą sprawność wśród innych kotłów węglowych, ale też z tej samej ilości spalonego w nich węgla uzyskuje się więcej ciepła niż z kotłów, które mają bardziej prostą konstrukcje.
Automatyczne kotły c.o. zakupione w  kotlarstwo.co zasila się stałym paliwem, podawanym przez podajnik. Najczęściej używane paliwo to ekogroszek, czyli wysokowydajny węgiel, który starcza nawet na kilkanaście godzin. Każdy kocioł ma inną pojemność zasobnika – można spotkać zasobniki 120 – litrowe lub takie nawet do 520 litrów. Producenci oferują kotły o powierzchni od ponad 100 do 1500 m2. Dzięki nim można zaoszczędzić nawet do 1500 kilogramów węgla miesięcznie. Najczęściej są to kotły ekologiczne, wysokiej klasy.

Działanie kotła podajnikowego

Działanie w zgodzie ze środowiskiem naturalnym jest główna zaletą pieców podajnikowych. Wszystkie posiadają atesty ekologiczne i emitują zdecydowanie mniejszą ilość substancji szkodliwych do atmosfery niż inne kotły. Są dużo prostsze w obsłudze, poprzez wykorzystanie automatycznego sterowania. Można je umieścić zarówno w gospodarstwach rolnych jak i budynkach mieszkalnych.
Można wyróżnić kilka rodzajów kotłów z podajnikiem – wcześniej wspomniane kotły z podajnikiem ślimakowym, kotły z podajnikiem tłokowym. Automatyczny podajnik jest napędzany silnikiem elektrycznym o napięciu 230 V. Prędkość podawania paliwa jak i intensywność nadmuchu reguluje się automatycznie, dzięki czemu, kupując piec, nie musimy się martwić o ustawianie skomplikowanych parametrów technicznych. Całym układem steruje mikroprocesor, który jest dostosowany do warunków panujących w pomieszczeniu lub na dworze.
Łatwość obsługi jest jedną z najwalniejszych zalet kotła podajnikowego i jednocześnie powodem, dla którego jest on często wybierany przez inwestorów.
Kupując klasyczny kocioł podajnikowy należy pamiętać, aby kupić do niego odpowiednie paliwo. Klasyczne kotły spalają ekogroszek o uziarnieniu nie większym niż 25 mm niskiej spiekalności Ri<20. Podczas kupowania paliwa należy dokładnie sprawdzić, czy wszystkie parametry są odpowiednie. Oczywiście, w miarę rozwoju technologii, istnieje możliwość modernizacji i wprowadzenia szeregu usprawnień, które pozwolą palić w kotłach podajnikowych wszystkim, niezależnie od rozmiarów ziarna ,jednakże na chwilę obecną trzeba bardzo uważać na to, czym palimy w piecu.

About Piotr

Browse Archived Articles by Piotr

Leave a Comment

Your email address will not be published.