Masło orzechowe i płatki śniadaniowe, czyli wynalazki braci Kellog

Categories: Biznes i ekonomia.

Gru 28, 2016 // By:Piotr // No Comment

Amerykańskie słodycze i produkty spożywcze to stały element popkultury. Kiedy oglądamy amerykańskie filmy czy seriale, możemy zauważyć pewne rytuały, które pojawiają się podczas wspólnych posiłków. Są one oczywiście odzwierciedleniem zwyczajów amerykańskich obywateli. Niektóre z nich są także obecne w polskich domach. Jednym z najbardziej popularnych elementów amerykańskich śniadań są płatki kukurydziane. Inny produkt bezpośrednio kojarzący się z USA to masło orzechowe. Jednak mało kto wie, że oba produkty mają wspólną historię. Sprawdźmy jakie jest pochodzenie amerykańskich smakołyków.

Wynalazca płatków

Płatki kukurydziane mają wspólnego wynalazcę. John Harvey Kellogg był amerykańskim lekarzem, który bardzo mocno interesował się sprawami żywienia. Ponadto, prowadził sanatorium, w którym stosował metody leczenia obejmujące różne aspekty i dziedziny. Oba wynalazki znacząco wpłynęły na typową amerykańską dietę, która dotąd składała się przede wszystkim z jajek i mięsa. Kellog należał do wyznawców Adwentyzmu Dnia Siódmego. Jedną z podstawowych zasad, której przestrzegają członkowie, Kościoła jest wegetarianizm. To wszystko składa się na okoliczności, w których wynaleziono płatki kukurydziane.płatki kellog

Eksperymenty ze zbożem

Kellog wspólnie ze swoim bratem eksperymentowali ze zbożami, aby przekonać się o ich właściwościach. Pewnego razu ugotowali pszenicę, ale traf chciał, że musieli zająć się ważniejszymi sprawami i ugotowana pszenica musiała poczekać. Bracia o niej zapomnieli, a kiedy do niej wrócili okazało się, że zastygła. Nie chcieli jednak marnować jedzenia i zdecydowali, że da się ją wykorzystać. Podczas wałkowania powstałej masy, mieli nadzieję, że uzyskają płaty ciasta. Kiedy okazało się, że są w stanie uzyskać jedynie pojedyncze kawałki, byli bardzo zdziwieni. Nie przeszkodziło im to jednak, aby uzyskane kawałki uprażyć i razem z mlekiem podać mieszkańcom sanatorium.

Budowa potęgipłatki kellog

Brat Johna – Will, szybko się zorientował, że dodanie do nich cukru spowoduje olbrzymią popularność. Było to źródłem sporu między braćmi, jednak Will wiedział, że jego pomysł przyniesie olbrzymie zyski i postanowił założyć firmę. W 1906 roku powstało Battle Creek Toasted Corn Flake Company, która po dwudziestu latach bardzo dobrze prosperującej działalności uprościła swoją nazwę. Od tej pory to po prostu Kellog Company. Dziś firma jest warta kilkanaście miliardów i jest jednym z najbardziej znanych producentów płatków śniadaniowych na świecie.

peanut butterMasło orzechowe

Jak wspomnieliśmy wcześniej, Kellogowi zawdzięczamy jeszcze jeden smakołyk, bez którego Amerykanie nie wyobrażają sobie swojej kuchni. O powstaniu masła orzechowego ponownie zadecydowało zainteresowanie Kelloga metodami żywienia. Pod koniec XIX wieku zmielił orzeszki ziemne i podał je swoim pacjentom w sanatorium. Dziś jest szalenie popularne i najczęściej stosuje się je do kanapek i ciastek. Na rynku, również polskim istnieje również wiele słodyczy, które zawierają w sobie masło orzechowe. Różne wariacje i kombinacje z innymi popularnymi słodkościami. Najlepsze przykłady to Snicker’s Peanut Butter czy Oreo Mini Peanut Butter. Trudno sobie wyobrazić amerykańską kulturę bez łakoci z masłem orzechowym.

Przeczytaj także nasz wpis o kolorowych fasolkach. Wszystkie słodycze kupisz w sklepie Candy-Shop.

About Piotr

Browse Archived Articles by Piotr

Related

Leave a Comment

Your email address will not be published.