Każdy doskonale wie, jak niezwykle istotne jest posiadanie sprawnej i wydajnej wentylacji w domu jednorodzinnym czy też w mieszkaniu. Wpływa ona nie tylko na samopoczucie mieszkańców, lecz również na ich zdrowie. Co jednak w sytuacji, gdy wykonuje się projekt wentylacji w pomieszczeniach usługowych, takich jak biura czy też lokale gastronomiczne? Czym się taka wentylacja powinna charakteryzować?
Dlaczego wentylacja w biurze i lokalu gastronomicznym jest tak ważna?
Zanim przejdzie się do tego, jak powinna wyglądać odpowiednia wentylacja w takich miejscach jak biura czy też lokale gastronomiczne, najpierw warto sobie odpowiedzieć na inne pytanie, czyli z jakiego powodu są to tak ważne miejsca pod kątem właściwej wymiany powietrza? Co sprawia, że wentylacja w takich miejscach musi być szczególnie dobra i wydajna?
Przede wszystkim dowiedzieć się trzeba o tym, że są to miejsca o dużym skupisku ludzi. Sprawia to, że są one również wysoce zanieczyszczone dwutlenkiem węgla. Co więcej, w obu tych miejscach kiepskiej jakości powietrze może doprowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości zdrowotnych. Nie da się także nie zauważyć, że zarówno lokal gastronomiczny, jak i oczywiście biuro, to miejsca pracy. Jeśli chce się zapewnić pracownikom możliwie jak najlepsze warunki, które oczywiście będą przykładały się na efektywność wykonywanych zajęć, muszą oni mieć zapewnioną odpowiednio efektywną wentylację.
Wentylacja w biurze
Jak zatem powinna wyglądać wentylacja w biurze? Niezwykle ważne w tym wypadku jest to, aby każde stanowisko pracy miało zapewniony dobry dostęp do świeżego powietrza. Z tego też powodu standardem w przypadku takich pomieszczeń jest stosowanie wentylacji mechanicznej, czyli takiej, która opiera się na wentylatorze napędzanym energią elektryczną. Dzięki takiemu systemowi, a także oczywiście odpowiednio zaprojektowanej instalacji wentylacyjnej, możliwe jest rozprowadzenie świeżego powietrza po całym budynku, bez względu na to, gdzie konkretnie zlokalizowane są dane pomieszczenia. Bardzo często zamiast klasycznej wentylacji stosowana jest klimatyzacja, która dodatkowo pozwala dostosować w indywidualny sposób temperaturę powietrza wtłaczanego do danego biura.
Wentylacja w lokalu gastronomicznym
Wentylacja w lokalu gastronomicznym musi spełniać dwa bardzo ważne założenia. Przede wszystkim musi dostarczać do pomieszczeń świeże powietrze, lecz oprócz tego musi z pomieszczeń odprowadzać powietrze zanieczyszczone, na przykład zapachami z kuchni, które pochodzą z przygotowywanych potraw. Jest to bardzo ważne, ponieważ zaniedbanie tego aspektu przekładać się będzie na negatywne odczucia gości restauracji.
W celu zapewnienia odpowiednich warunków w lokalu gastronomicznym, koniecznie trzeba stosować nie tylko wentylację ogólną, czyli taką, jaka jest spotykana na przykład w biurach, lecz także wentylację punktową, czyli przykładowo okapy. Bardzo mocno poleca się także stosować w takich miejscach wydajną klimatyzację, ponieważ kuchnia w wyraźny sposób może podnieść temperaturę powietrza w całym lokalu, co oczywiście byłoby trudne do zniesienia nie tylko na kuchni, lecz także na sali, na której znajdować się będą goście.
Artykuł powstał we współpracy ze sklepem internetowym airengineering.pl.